(VIDEO) Cu Emanuel Iavorenciuc pe urmele Templierilor, de la orgini până la „Codul” lui Dan Brown și alte mituri din prezent

Vlogu’ de cultură este o emisiune online a Editurii Hyperliteratura, realizată de directorul ei, scriitorul Andrei Ruse, în care scriitori (dar și alți editori, promoteri, manageri și antreprenori din zona culturală) sau artiști discută despre ultimele lor proiecte.

Cel de-al treilea episod îl are ca invitat pe Emanuel Iavorenciuc, proaspătul debutant al editurii, cu cartea sa de istorie Ordinul Templierilor. Între istorie și legende (apărută în noiembrie 2019), unde dezbatem ideile principale ale lucrării lui, de la formarea ordinelor cavalerești la paradoxul bogăției lor, celebrul proces, execuțiile și mai ales miturile create apoi în jurul lor până în prezent.

• Detalii despre carte / comandă online AICI.

• Nu uita să te abonezi la canalul de Youtube al Editurii Hyperliteratura pentru a vedea toate episoadele emisiunii, dar și alte book-review-uri și filmări.

 

Urmărește episodul:

 

Note de interviu:

 

„În România au apărut câteva titluri care abordează acest subiect, dar din păcate nu a fost suficient. Eu când am văzut toată această mare de titluri, nu am fost mulțumit de felul în care sunt tratați Cavalerii Templieri. Am observat că se aureolează în jurul Templierilor foarte multe legende, mistere, cum ar fi faptul că ei ar fi fost păstrătorii Graal-ului sau că ei ar fi apărat acea linie de sânge venită din legătura dintre Iisus Hristos și Maria Magdalena. Documentându-mă, mi-am dat seama că acest subiect poate fi privit și dintr-o altă perspectivă.”

„Referirile la templieri sunt nenumărate: cruciadele, execuțiile, inclusiv Dante Alighieri în Divina Comedie vorbește despre o așa-zisă anatemă pe care Jacques de Molay ar fi aruncat-o Regelui Filip al IV-lea al Franței și Papei Clement al V-lea.”

„Se spune că după decapitarea lui Ludovic al VI-lea, unul dintre susținătorii Templierilor și-ar fi înmuiat mâinile în sânge și a rostit: Jacques de Molay, ai fost răzbunat!

„În această carte am încercat să fac o diferențiere între partea militară – modul în care s-au implicat Templierii în cruciade, și partea de legendă, de mit.”

„Această lucrare se adresează publicului larg. Se adresează atât istoricilor, cât și pasionaților de istorie.”

„Se spune că Filip al IV-lea ar fi vrut să adere la Ordinul Templierilor, dar a fost refuzat. În urma acestui refuz, regele s-a dus la Paris și și-a însușit comoara Templierilor.”

„Templierii aveau un legământ de sărăcie, dar au ajuns să fie bancherii lumii. După Conciliul de la Troyes, 1128, au început să-și însușească inclusiv acestă parte. După 1128, observăm un fenomen al donațiilor către Ordin.”

„Pentru a satisface nevoia economică a Franței, Filip al IV-lea ajunge să îi ucidă pe evrei din interes economic. O parte din Templieri sunt decimați, iar o parte au fugit.”

„Joseph de Maistre, în Istorie și masonerie, a spus un singur lucru: avariția i-a găsit, avariția i-a suprimat.”

„În prezent, există organizații care își revendică originea. Dacă noi nu ne-am lega de cavalerii medievali, pentru ce am exista ca Templieri moderni?”