În 2020, la zece ani de la dispariția prematură a lui George Vasilievici (1978 – 2010), unul dintre cei mai marcanți scriitori ai anilor 2000, Hyperliteratura a editat antologia sa, care cuprinde aproape toată opera, atât poezia, cât și proza (în special cele două romane ale sale). Totodată, în amintirea sa, am decis să oferim în cadrul editurii noastre un premiu anual care să-i poarte numele: Premiul George Vasilievici, pentru debut în proză. Pentru că ne dorim, pe de o parte, să susținem tinerii scriitori români, iar pe de alta, să readucem în prim plan numele lui George Vasilievici și să îl asociem creativității și inventivității lor.

Ideea a pornit și de la faptul că ultimul său roman, Viseptol, a apărut post-mortem. În perioada 2008 – 2010, romanul a fost respins de mai multe edituri și a apărut oficial abia în 2011, iar astăzi cartea este considerată unicat în literatura noastră. Prin stabilirea acestui premiu, ne dorim să transformăm nedreptatea trecutului în avantajul unor scriitori la început de drum.

Astfel, în fiecare an, dintre toate manuscrisele primite online la redacția noastră, cel pe care îl vom considera cel mai bun, va primi Premiul George Vasilievici, care va consta în publicarea cărții la editura noastră (într-un tiraj de minimum 1.000 de exemplare, drepturi de autor mai mari decât la editurile tradiționale, distribuție la nivel național, dar și un program de promovare coerent).

Alegerea manuscrisului câștigător și desemnarea premiului se va desfășura în perioada octombrie – noiembrie a fiecărui an, urmând ca manuscrisul să fie publicat în jumătate de an de la premiere.

 

2020 – Ediția I a Premiului George Vasilievici

Câștigător: .

* Titlul va fi publicat în perioada februarie – iunie 2021.