Povestea lui Fabien Bonnaire și a misterioasei sale autoare, care trăiește izolată de realitatea cotidiană

Prima dragoste a lui Fabien Bonnaire, romanul de debut al Ralu-Anei Avram, este o carte interesantă nu doar din perspectiva acțiunii ei – o poveste din înalta clasă a Provence-ului începutului de secol XX, în care Fabien, atunci când împlinește 9 ani, se îndrăgostește de una din servitoarele familiei lui, aceeași pe care și-o dorește inclusiv tatăl său – dar și prin povestea din spatele cărții, a autoarei.

La 44 de ani, Ralu-Ana Avram nu a lucrat niciodată, nu folosește mijlocele de comunicare moderne cu care noi suntem atât de obișnuiți (nu are nici măcar o adresă de e-mail), scrie de mână încă de mică (din clasa I mai exact) și și-a dedicat întreaga viață scrisului și cititului. Nu își dorește ca imaginea ei să fie făcută publică, iar dacă veți vrea să o întâlniți, acest lucru este posibil numai în paginile cărții ei.

Din 2007, aleargă cu proiectele sale pentru publicare, iar după 13 ani de nereușite, după o poveste la fel de interesantă, cu un plic lăsat la editura noastră (puteți citi întâmplarea pe blogul scriitorului și editorului Andrei Ruse), în care era manuscrisul acestui roman și un număr de telefon, în sfârșit una dintre cărțile ei a făcut cunoștință cu publicul.

Ralu-Ana Avram (n. 1975, București) a absolvit Școala Centrală, a terminat trei facultăți în același timp: Drept, Psihologie și Regie-Teatru); a obținut un master și apoi titlul de Doctor în Filosofie, iar de atunci trăiește într-o ușoară izolare față de lumea cotidiană, scriind și visând că va deveni o mare scriitoare.

A publicat în 2018 primul ei roman, într-un tiraj obscur și din fonduri proprii, însă cartea nu a ajuns nici la public, nici la critica de specialitate, astfel că debutul ei adevărat îl consideră Prima dragoste a lui Fabien Bonnaire.

 

Comandă cartea
direct de pe site-ul nostru:

 

***

Când împlinește nouă ani, micuțul Fabien începe deja să viseze la ziua când va deveni un bărbat și va desluși toate tainele vieții. Tot atunci se îndrăgosește de una dintre slujnicele familiei sale, Lia, pe care tatăl său vrea s-o posede. Iar când mama sa este atrasă de proaspătul iubit al surorii sale, lucrurile par să ia întorsături neașteptate în familia Bonnaire. O poveste, după cum vă spuneam, din înaltă clasă a Provence-ului din 1919, în care ipocrizia, falsitatea și aspirațiile mărunte produc un spectacol grotesc al caracterelor umane.

Prima dragoste a lui Fabien Bonnaire este un fals roman de dragoste, o călătorie prin inocența și fascinanta imaginație a unui copil special, care are cu totul alte preocupări decât cei de vârsta lui (nu-i place să se joace și nici să fie în preajma altor copii, citește și începe să scrie, să filosofeze), dar mai ales a relației cu familia lui: un tată și o mamă care nu se mai iubesc și regretă căsnicia lor, și o soră mai mare pasionată de mondenități și lucruri efemere, a cărei singură grijă e să-și întâlnească marea dragoste. Înțesată de ambițiile mărunte ale unor oameni înstăriți, dar banali, romanul surprinde scene întregi în care superficialul, mentalitățile depășite, ipocrizia, egoismul și chiar poftele carnale duc la acțiuni de-a dreptul îngrozitoare pentru unele personaje.