Lucia Hossu-Longin: „Niciodată în investigațiile Memorialului nu am mai trăit o asemenea durere”

Cu ocazia vizitei Papei Francisc în România și a beatificării celor șapte episcopi-martiri, Lucia Hossu-Longin, realizatarea celebrei serii tv Memorialul Durerii, a lansat la Editura Hyperliteratura cartea Credința nepieritoare, dedicată episcopilor greco-catolici care au murit în închisorile comuniste.

Fiind printre primele persoane care a dezgropat poveștile episcopilor-martiri, Lucia Hossu-Longin mărturisește în prefața cărții șocul trăit:

Eram într-o perioadă intensă de cercetări în arhive. Anii 1997–1998. Realizam seria despre rezistența armată din munți și despre rezistența prin credință. Căutam biografiile din penitenciare ale celor șapte episcopi greco-catolici, martiri, uciși din ură pentru credință în diferite locuri din România, în perioada 1950–1970. (…) Niciodată în investigațiile „Memorialului” nu mai trăisem o asemenea emoție. Durere. Copleșire. Revoltă. Nu-mi găseam cuvintele. (…) Beatificarea lor de Suveranul Prontif, Papa Francisc, este aidoma învierii eroilor pentru credință.

 

Lucia Hossu Longin, Teodor Hossu Longin, Andrei Ruse, Bookfest 2019, Credinta nepieritoare, Memorialul Durerii, Hyperliteratura

 

Credința nepieritoare a fost lansată oficial în cadrul Bookfest 2019 alături de coordonatorul volumului, Teodor Hossu-Longin, și editorul cărții, Andrei Ruse. Noul episod al Memorialului Durerii tratează suferința, dar și curajul episcopilor greco-catolici care au luptat pentru credința lor. Cartea, denumită de primii cititori „o mică biblie”, este însoțită de portretele martirilor, realizate excepțional de pictorul Dumitru-Mihai Glodeanu.