Istoriile templierilor și ale călăilor Franței, două cărți fabuloase în pregătire la Hyperliteratura

Hyperliteratura istorie

Pregătim la Editura Hyperliteratura pentru toamna aceasta, mai exact până la Gaudeamus (20 – 24 noiembrie), două titluri must-read pentru pasionații de istorie și aventură, cu adevărate tente de thrillere istorice, prin subiectele lor.

 

Istoria Familiei Sanson, H. Sanson, Octavian Soviany

Istoria Familei Sanson. Șapte generații de executori (1688 – 1847) – volumul I este prima traducere a editurii noastre, marca Octavian Soviany, a cărții publicate pentru prima dată la Paris în 1862 de H. Sanson, ultimul exponant al marii familiei de călăi a Franței, care a introdus ghilotina pe scena pedepselor capitale, fiind responsabili de mii de capete tăiate (dar și alte torturi), de la politicieni celebri, criminali, până la regi și alte personalități importante ale vremii. Istoria Familei Sanson poate însă egala, ca stil de povestire în care este scrisă și ca principii expuse, orice roman al vremii, putând fi comporată, fără exagerare, cu operele unor autori ca Balzac sau Hugo (despre care cine știe, poate chiar au contribuit cu un sfat sau o „mână” la redactarea memoriilor – există doar zvonuri).

Henri Sanson, „ghidat” de vocea lui Octavian Soviany și pasiunea sa pentru istoria și cultură franceză, ne trimite într-o epocă crudă, odioasă, și ne face s-o privim din punctul de vedere al călăilor. Și nu orice călăi, ci oameni culți, autodidacți, cu pasiuni pentru literatură sau teatru, cu principii morale și sociale (cine ar fi crezut că ei ar fi fost chiar militanți împotriva pedepsei cu moartea?), marginalizați însă de societate din cauza funcțiilor deținute. Aproape 170 de ani de istorie a Parisului, văzute din prisma unor executori care au decimat mii de destine, însă fără voia lor. Și când te gândești că totul a pornit de la o poveste de dragoste care a adus un blestem asupra întregii familii.

 

Ordinul Templierilor, Emanuel Iavorenciuc

Al doilea titlu pe care îl propunem este un debut, al lui Emanuel Iavorenciuc, care la numai la 22 de ani s-a aruncat într-un proiect de mare anvergură și anume Ordinul Templierilor. Între istorie și legende. Absolvent al Facultății de Istorie și Geografie (Universitatea Ștefan cel Mare, Suceava), masterand la Facultatea de Istorie și Filozofie (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca), membru al Societății de Științe Istorice din România și inițiator al proiectului Istoria pe Răzătoare, „Emi” își propune să scoată la iveală teoriile cu privire la momentul înființării Ordinului Templier, dar și evoluția acestuia, traversând terenul fragil dintre mit și realitate, ținând cont de spiritul mutațiilor epocii, dezvăluind și motivul pentru care regele Filip al IV-lea cel Frumos a decis să-i aresteze pe templieri.

Cum ar trebui să ne „apărăm” de templieri și de pseudo-istoricitatea care aureolează încă în jurul acestora? Este Ordinul Templier precursorul Francmasoneriei din secolul al XVIII-lea? Și ce legătură au cele mai cunoscute teorii ale conspirației cu acest subiect, mergând până la celebrul roman al lui Dan Brown, Codul lui Da Vinci? Sunt numai câteva întrebări la care cartea își propună să răspundă.

 

***

Ambele cărți pot fi precomandate (cu reduceri substanțiale) prin campania de crowdfunding pe care am inițiat-o pe platforma Sprijina.ro, pentru a oferi cititorilor posibilitatea de a ne ajuta să strângem cât mai multe fonduri pentru publicarea și promovarea acestor titluri.

Veți fi primii care vor primi cărțile, înainte să ajungă în librării, cu autogarf, transport gratuit, iar numele vostru va fi trecut pe pagina susținătorilor acestor proiecte!

Vedeți pachetele AICI!