George Burcea

Afișez singurul rezultat

George Burcea s-a născut pe 15 ianuarie 1988, în București și este un actor român. Și-a petrecut copilăria în satul Puțureni (jud. Botoșani), unde a ajuns când avea numai trei săptămâni. A părăsit acel „loc uitat de lume”, cum avea să-l numească, abia în 2003, fugind de la bunicii lui pentru a da admitere la un liceu din Botoșani. După numai un an de zile, se mută la Eforie Sud, localitate unde termină liceul cu diplomă de ospătar. După ce este admis la UMC (Facultatea de Marină, Constanța), pleacă pe un vapor ca ospătar, iar mai apoi, timp de doi ani, navighează ca marinar.

În 2011, aflat în București, printr-o conjunctură „nebunească” (un casting reușit și primele roluri ca figurant), intră la Actorie, mai întâi la Spiru Haret (unde l-a avut ca profesor și îndrumător pe Vlad Rădescu), apoi la UNATC (Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale), facultate pe care o finalizează în 2015, cu un spectacol de licență de Maxim Gorki, Azilul de noapte, la clasa profesorului Mircea Rusu.

Astăzi, este colaborator constant al Teatrului Național din București, foarte cunoscut datorită aparițiilor pe tv, a apărut în total în peste douăzeci de filme de lungmetraj și peste treizeci de scurtmetraje, atât la nivel național, cât și internațional. Cel mai recent rol al său este acela al lui Lurch, din Familia Addams (în regia lui Tim Burton).

În 2012, și-a lansat primul său volum de poezii, Simplu, iar în 2016 a continuat cu Un strop de culoare. Scrisoare către Ceaușescu reprezintă romanul său de debut, inspirat din viața sa și a mamei sale.